Metaverse för Svensk industri
Den industriella varianten av Metaverse kommer som det ser ut just nu driva fram svindlande och helt nya konkurrensfördelar genom att sudda ut gränserna mellan det fysiska och digitala. Simon Bennett, AVEVA:s chef för forskning och utveckling och Jose Valls, CTO Manufacturing på Microsoft Corporation, förklarar hur, och ger ett par exempel på vilka brancher som förmodligen kommer att dra nytta av detta fenomen först
Den industriella metaversen har potentialen att förvandla organisationer vid en tidpunkt då företag desperat letar efter innovativa lösningar för att låsa upp värde som de har i sin redan lagrade data och därigenom få konkurrensfördelar. McKinsey uppskattar att olika metaverse-applikationer, som omfattar bransch-, företags- och konsumentapplikationer, kan generera mellan 4 och 5 miljarder dollar i värde fram till 2030. Microsoft värderar den adresserbara marknaden för den industriella metaversen till 300 miljarder dollar under de kommande åren.
Metaverse för industrin, definition
Metaverse för industrin kan definieras som en högt immersiv* miljö som blandar den fysiska världen och den digitala världen, stödjer definitiv interaktion och samarbete mellan människor och data. Den bygger på de traditionella digitala tvillingarnas styrkor genom att virtuellt representera fysiska enheter, från produkter och komponenter till platser och processer, med fotorealistisk visualisering, möjligheter till tidsresor och en rik samarbetsnivå. Med enklare ord samlar Metaverse för industrin data, människor och arbetsplatsupplevelser på en enhetlig, samtidig digital plattform. Vilket i sin tur innebär att dessa digitala representanter kommer att kunna interagera virtuellt och i 3D, över geografier och tidsramar (tack vare inspelningsfunktioner) - oavsett teknisk enhet.
Några exempel på användningsområden för Metaverse för industrin
Metaverse för industrin utvidgar helt enkelt en anläggnings användbarhetsområde bortom dess fyra väggar och stöder en nästan obegränsad rad användningsområden över de flesta branscher som till exempel:
Genom sina immersiva multianvändarsimulationer och repetitionsmöjligheter stärks ingenjörsvetenskapen och med hjälp av designflexibiliteten gör den industriella metaversen att ingenjörer kan träna komplexa scenarier virtuellt och revolutionera utformningen av stora industriella miljöer genom att testa olika scenarier om och om igen. När aktörer från hela värdekedjan möts på en och samma plattform främjar det samarbete över hela ekosystemet, det förbättrar kommunikationen, förbättrar materialhanteringen och inköpen och självklart främjar och utvecklar innovation. Ovanpå det så kommer möjligheten att optimera industriella operationer genom att kombinera och analysera IT, OT och företagsdata kan företag optimera och skapa nytt värde från fysiska system. Dra nytta av realtidsdataflöden, som från sensorer eller SCADA och MES-system, kan utvärderas för operationella insikter, vilket möjliggör prediktivt underhåll, processeffektivisering och självklart bättre beslut mycket snabbare än idag. Parallellt så kan man även hantera kompetensbristen, när det blir svårare att hitta välutbildad och skicklig personal, fyller och stänger Metaverse för industrin det gapet. Eftersom det innebär bredare tillgång till virtuell träning, närmare samarbete och kunskapsdelning bland geografiskt utspridda team får man snabb kompetensutveckling, både i realtid och i 3D, dessutom kvalitetssäkrad och dokumenterad. För att utveckla och förbättra säkerhet och riskhantering så utnyttjar man simulering av komplexa scenarier och virtuella repetitioner kan minska operationella säkerhetsrisker och olyckor samt avslöja föråldrade riskhanteringsstrategier.
Möt ”early adopters” i Metaverse för industrin
Den industriella metaversen kombinerar flera nya och beprövade tekniker: industriell stordata, hantering av driftsdata, generisk artificiell intelligens, robotprocessautomatisering och autonoma system, digitala tvillingar och molnberäkning och är öppen för nya tekniker.
Den kommer också att förändra hur företag arbetar och utvecklas inom många olika områden. Ett antal branscher visar tidigt intresse att följa med på tåget. Ett par exempel, inom tillverknings- och industriell automation kan virtuella simuleringar, optimeringar och prototyper förbättra och testa produktionsprocesser redan i utvecklingsstadiet. Inom Energi- och EL/Vatten försörjning kan företag till exempel dra nytta av den industriella metaversens möjligheter till simulering av scenarier och utveckla metoder för hantering av olika fenomen som kan uppstå och även möjligheter till prediktivt underhåll. Inom bygg- och ingenjörsområdet kan virtuell modellering och generella samarbets-plattformar effektivisera projektarbetet enormt. Nästan varje sektor kommer dessutom att dra nytta av realtidsutbildningsapplikationer samt därigenom lägre resekostnader - och koldioxidkostnader.
Vi är inte riktigt där ännu, men vägen mot tillväxt är inom synhåll
Tekniktrender konvergerar mot en brytpunkt för den industriella metaversen, från förbättrad anslutning till interoperabla lösningar och nya typer av infrastrukturer som moln och eller hybridbaserad arkitektur. För företag som redan har investerat i den digitala tvillingen, utnyttjar den industriella metaversen dessa trender och lägger till en ytterligare teknologisk nivå för att skydda deras framtid. Den industriella metaversen visualiserar en framtid där full integration av fysiska och digitala verkligheter frigör en mängd nya fördelar, från realtidsinnovation till nya marknadsmöjligheter.
*Immersiv = Fördjupning i virtuell verklighet är en uppfattning om att vara fysiskt närvarande i en icke-fysisk värld. Uppfattningen skapas genom att omge användaren av VR-systemet i bilder, ljud eller andra stimuli som ger en medryckande totalmiljö. Vikipedia