23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Kritiska reservdelar kan säkras med 3D-print

Kan 3D-print säkra industrins behov av reservdelar? Det utforskar just nu aktörer i Dalarna, Gävleborg och Värmland. Målet att se om tekniken kan hjälpa den viktiga basindustrin upprätthålla en stabil produktion i osäkra tider.

Handelshinder, konflikter och distribution blir allt större problem för industrin i Sverige och Europa. Det kan vara svårt att få fram reservdelar, material och råvaror i tid. I värsta fall innebär det störningar i produktionen, med ekonomiska konsekvenser som följd.

– Incidenten med fraktfartyget Ever Given, som fastnade i Suezkanalen, visar hur sårbara vi är. Svensk processindustri bygger sin internationella konkurrenskraft på att kunna producera dygnet runt alla dagar om året, så tillgången på reservdelar är en angelägen fråga, säger Nicklas Tarantino, projektledare på Sustainable Steel Region.

Bygger upp efterfrågan på 3D-printade produker

I samverkan med aktörer som Paper Province, Karlstads universitet, Dalarna Science Park, RISE/Propell, Sandbacka Science Park och industriföretag från Norra Mellansverige leder Nicklas en studie som kartlägger förutsättningar och behov för en så kallad systemdemonstrator med fokus på behovsstyrd produktion och 3D-print som metod.

En systemdemonstrator handlar om att kombinera och integrera innovativa lösningar som tillsammans förändrar ett system i en angiven riktning. I det här fallet vill man praktiskt demonstrera hur on demand-tillverkning kan säkra processindustrins tillgång på reservdelar och succesivt bygga upp efterfrågan på 3D-printade produkter.

Förändring i flera dimensioner

Det handlar inte bara om teknik utan även beteenden, kultur, regelverk och marknader ska utmanas och förändras. Det innebär att en stor uppslutning av aktörer från hela systemet behöver samarbeta för att kunna påverka.

– En enskild aktör kan inte omvandla ett helt system, men tillsammans har vi stor möjlighet att förändra. För att behålla vår industriella konkurrenskraft behöver vi tänka större en enskilda företag och regioner, och tillsammans arbeta för att utforma och genomföra lösningar samt i förlängningen bidra till förändringar på systemnivå. Det här är angeläget för hela Norra Mellansverige som är beroende av en livskraftig basindustri, säger Paul Nemes, vice vd på näringslivsklustret Paper Province.

Motståndskraftigare industri

På sikt ska demonstratorn bidra till en större inhemsk verkstadsproduktion. On demand-tillverkning kan göra svensk processindustri mer motståndskraftig samt bidra till en mer konkurrenskraftig och hållbar verkstadsindustri.

– När processindustrin efterfrågar mer produkter från den lokala verkstadsindustrin ges större möjligheter att skapa regionalt värde, minska transporterna och bygga långsiktiga affärer. Om systemets görs effektivt förbättras både miljö, klimat och ekonomi, förklarar Nicklas.

Svensk industri är en stor producent av pulverråvara, som i högre grad skulle kunna förädlas till produkter på hemmaplan.

– Hela infrastrukturen finns redan i Sverige, men vi behöver förbättra systemet, skapa marknad och bygga kapacitet för additiv tillverkning. Det är därför vi behöver en demonstrator som förgrenar, sprider och skalar upp, avslutar Nicklas.

Mer information om studien

Den pågående genomförbarhetsstudien kallas DEM-ON DM och genomförs med finansiering av Vinnova och Region Dalarna. Sustainable Steel Region leder förstudien tillsammans med SSAB Borlänge, VMI AB, Enerco Mechpart AB, Karlstads universitet, RISE/Propell, Paper Province, Sandbacka Science Park, Ivaldi Group och Region Dalarna. Övriga intressenter är Region Värmland, Region Gävleborg samt järn- och stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.

På bilden nedan syns Nicklas Tarantino och Paul Nemes.

Paper Province
Innovation Park, Sommargatan 101A
656 37 KARLSTAD
Karlstads kommun
Sverige

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047